top of page
Ethiek
Ethiek

20 t/m 24 november 2023

|

Locatie wordt nader bekend gemaakt

Ethiek

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd en locatie

20 t/m 24 november 2023

Locatie wordt nader bekend gemaakt

Over deze training

Kosten:

ANG 975,00 (Incl. OB)

PE:

8 NBA punten

  • Leer alles over integriteit, waarden, risico’s en kansen in de praktijk;
  • Krijg inzicht in de eigen kernwaarden en de uitwerking daarvan;
  • Leer omgaan met integriteitsvraagstukken en ethische dilemma’s.

Het doel van deze training is het bevorderen van een open (morele) aanspreekcultuur en het eigen maken van een gemeenschappelijke ‘toolkit’, waarmee lastige dilemma’s bespreekbaar kunnen worden gemaakt .

Voor wie is deze training? 

De Training Ethiek is o.a. bestemd voor een ieder die actief is in de financiële sector.

Wat kun je verwachten? 

Actieve participatie aan de training geeft deelnemers inzicht in het eigen morele kompas en de sturing door normen en waarden van de eigen organisatie en die van de opdrachtgever. De toepassing in de dagelijkse praktijk komt aan de orde in de bespreking van dilemma’s uit de praktijk met behulp van een stappenplan. Dit biedt een essentieel hulpmiddel om te komen tot een verantwoorde beslissing. De training is opgebouwd rond twee thema’s:

Integriteit

  • Betekenis individueel;
  • Kernwaarden organisatie;
  • Kenmerken integere organisatie: risico’s en kansen;
  • Professionele verantwoordelijkheid.

Verantwoord beslissen

  • Ethisch denken en handelen;
  • Dilemma-analyse;
  • Beslissing verantwoorden: waarden en argumenten.

Door wie? 

Deze training wordt verzorgd door vakspecialist drs. Maarten de Jong. Maarten is voormalig directeur Institutional Integrity van de Wereldbank in Washington. Hij is naast docent voor 3Masters vakdocent toegepaste bedrijfsethiek en professionele integriteit bij o.a. Nyenrode Business University en tot voor kort adviseur integriteit van de Commissaris van de Koning en Provinciale Staten van Limburg. Hij levert als vakspecialist bijdragen aan het reguliere integriteitsprogramma voor medewerkers van bedrijven, financiële instellingen, centrale banken en lokale- en centrale overheidsinstanties in binnen- en buitenland.

Werkvorm 

In deze 8-uur durende training gaan we ethiek en morele dilemma’s behandelen en aanvullen met praktijkcasussen gericht op uiteenlopende onderwerpen. Dit om de deelnemers te laten oefenen met het herkennen van lastige dilemma’s en ze daarnaast bewust te laten worden van integriteitsvraagstukken.De werkvorm is direct en interactief zodat deelnemers voortdurend actief mee doen.De training begint met een interactieve inleiding op het thema ‘integriteit als professionele verantwoordelijkheid’. Daarin wordt ingegaan op de actualiteit, op de achterliggende betekenissen die aan het begrip integriteit worden gegeven, en op het belang van integriteit voor de medewerkers zelf, voor de organisatie en voor de sector. Aan de hand van eigen praktijksituaties formuleren de deelnemers de meest dringende problemen en vragen, en zoeken zij gezamenlijk naar verantwoorde oplossingen. Tijdens de sessies krijgen de deelnemers hiervoor praktische handvatten aangereikt.

Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van een stappenplan om het met elkaar nadenken over integriteitvraagstukken te structureren. Dit stappenplan zal ook worden gebruikt om kort een aantal theoretische en filosofische achtergronden te introduceren. De bespreking van de dilemma’s levert ook ‘moresprudentie’ op: dieper inzicht in de morele werkstijl van de organisatie, welke kan worden vastgelegd voor de toekomst.

Deel dit evenement

bottom of page