top of page

LEAN Yellow Belt

Niveau: Basis - Internationaal certificaat van de Cardiff University

Duur: 5 sessies van 4 uur

Data: Op aanvraag

Tijdstip: 08.00 - 12.00

Kosten: Op aanvraag

PE: 17 punten

Aanmelden

Lean is bij uitstek de meest gebruikte methode voor het verbeteren van processen. Wellicht hoor je het wel eens om je heen; “Dat is niet Lean” of “Wij werken Lean’’. Maar wat is Lean nu eigenlijk precies? En waarom moet ook jij deze methode toe gaan passen? En, hoe doe je dit dan?

 

Lean betekent letterlijk “slank’’; of eigenlijk “slanke’’ processen. Door de Lean methode toe te passen kun je je bedrijfsprocessen namelijk “slanker’’ maken. Dit houdt in dat alle verspillingen in processen (zo veel mogelijk) worden geëlimineerd. Deze verspillingen zijn werkzaamheden die geen waarde toevoegen voor de klant of voor de organisatie en waar de klant dus ook niet voor wilt betalen. Dit kunnen bijvoorbeeld verspillingen zijn op het gebied van wachttijden, voorraad of transport. De vraag die bij Lean centraal staat, is: ‘‘Welke stappen binnen een proces voegen waarde toe voor de klant?’’. Elke processtap die wél waarde toevoegt die mag blijven, maar elke processtap die geen klantwaarde creëert die moet verwijderd worden. Op deze manier maximaliseer je de klantwaarde, werk je efficiënter, verminder je de doorlooptijd en behaal je een hogere productiviteit. Dus, wat is Lean? Je kunt het ook wel zien als een toolbox om je processen te verbeteren.

Voor wie is deze training?

Voor iedereen die aan de slag wil of bezig is met verbeter(projecten). Dit kan op alle niveau's in de organisatie zijn. Ben je een bestuurder of manager en overweeg je om je organisatie, afdeling of team volgens Lean in te richten, dan is deze training een goede eerste stap.   

 

Voor financials die eigen processen willen verbeteren, die managers helpen bij het inzichtelijk maken van de “return on investment” van Lean en die ondersteunen bij het vertalen van de Lean strategie naar concrete doelstellingen en KPI’s die wél motiveren!

Wat kun je verwachten?

De Lean Yellow Belt en Green Belt van 3Masters is gebaseerd op de LeanBack® aanpak van LeanDialogue.  In de LeanBack aanpak zijn inzichten, technieken en methoden uit de moderne gedragswetenschap geïntegreerd. Op deze wijze ben je als professioneel financial optimaal in staat om de ‘Lean dialoog’ in jouw organisatie zichtbaar te maken en blijvend naar een hoger niveau te tillen. Zodat jij en jouw team weer aan de slag kan met wat er écht toe doet!

 

Wat kun je als je een Yellow Belt training hebt gevolg?

Na de training heb je een goed beeld van wat Lean inhoudt. Je bent bekend met de tools en begrippen, en kunt ermee aan de slag in de eigen werkomgeving. Je kunt verspillingen herkennen, en daarmee de eerste stappen zetten op weg naar een gestructureerde verbetering.

Door wie?

De trainer is een ervaren Lean Black Belt trainer/adviseur die in de afgelopen 15 jaar verschillende teams geholpen heeft in hun reis naar excellentie. In zijn carrière heeft hij een brede ervaring opgebouwd in Lean, Agile, Six Sigma als ook in (team)coaching.

 

De kracht van succesvolle Lean- en Agile- organisaties zit dan ook in een juiste samenhang tussen methoden en gedrag. Voor 3Masters verzorgt hij verschillende masterclasses, trainingen en incompany trajecten op de Nederlandse Antillen.

Werkvorm

In de Lean training wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen zoals simulaties, rollenspellen en praktijk cases. Basis daarbij is om op interactieve wijze tijdens de lesdagen de materie te ervaren en eigen te maken. Daarbij is er voldoende ruimte voor het inbrengen van eigen cases van deelnemers.

Programma

 • Sessie 1 - Lean Simulatie, De basis van Lean

  • In het simulatiespel ga je de kracht en de paradox van de Lean filosofie aan den lijve ervaren.

  • Je leert de belangrijkste principes en instrumenten van Lean direct kennen.

 • Sessie 2 - Klantwaarde & Lean dialoog

  • Klantwaarde: Het begint allemaal bij de klant! Je krijgt verschillende methoden aangereikt om klantwaarde te bepalen.

  • De psychologie achter Lean: Hoe krijg je nu mensen in beweging om echt te verbeteren? Hier gaan we in op de psychologie van Lean en hoe zich dit uit in de dialoog van teams. Leer hoe je in 5 stappen de samenwerking in je team en het proces blijvend naar een hoger niveau tilt.

 • Sessie 3 - Transparantie met de waarde stroom

  • SIPOC & TURTLE: Denken in processen en eigenschappen van processen, zonder in de details te verzanden.

  • Waardestroom Analyse (Deel 1): Inzicht krijgen hoe ons proces nu écht werkt met de Value Stream Mapping. Aan de hand van een case inzicht krijgen in de Efficiency en Effectiviteit van een proces.

 • Sessie 4 - Waarde Analyse, het potentieel zien

  • Waardestroom analyse (deel 2) - De verspilling in je proces zien Je leert de 8 basis verspillingen zien in het proces. Je leert hoe je zonder weerstand samen bepaalt waar je het best kunt starten met verbeteren.

  • Flow en Pull: Je leert hoe je maximale ‘flow’ creëert in een proces en hoe de klant je kan helpen jouw proces in controle te houden met ‘Pull’.

  • BONUS: de 9de verspilling We leren je de 9de verspilling te zien in een waardestroom en je krijgt eerste handvatten hoe deze verspilling kunt elimineren.

 • Sessie 5 - Iedere dag de grootst mogelijke kleine stap

  • De 4 cruciale dialogen in Lean organisaties: Je leert de belangrijke dialogen in Lean organisaties kennen, die het succes van een Lean organisatie bepalen.

  • Kaizen – de verbeter dialoog Op basis van de 6 stappen van de Kaizen ga je een eigen proces problemen gestructureerd oplossen. En zet je de eerste stap tot het verbeteren van jouw proces.

  • A-3: De A-3 wordt als instrument uitgelegd en toegepast om je te ondersteunen bij het oplossen van lastige vraagstukken Leer je hoe je met krachtige vragen direct tot de essentie komt.

  • Examen

 

Examen en certificering

Het Lean - Yellow Belt examen zal direct na afloop van de training op dag 5 worden afgenomen. Het examen bevat een opdracht en een aantal meerkeuze vragen. Als het examen met een voldoende wordt afgerond ontvangt de deelnemer het officiële LCS Certificaat – LCS – Level 1a .

 

Het Certificaat geven we uit namens het LCS en Cardiff University. De deelnemers kunnen zich hiermee officieel registreren en krijgen daarmee toegang tot een internationale Lean community en de laatste inzichten op het gebied van Lean en Agile.

E-Learning

Met de 3Masters LeanBack® Academy heb je op je mobiel, laptop of tablet altijd toegang tot trainingsmateriaal, video’s, tools en templates. Zo leer jij waar en wanneer het jou uitkomt!

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met:

bottom of page